Ползата от редовната употреба на червено вино е неоспорвана от векове, но едва в края на 90те съставка на виното наречена резвератрол излиза на преден план като веществото, което допринася за здравословните ефекти на виното. Резвератролът се среща във висока концентрация в кожата на гроздето и в други храни от растителен произход, като какаото и черниците, например. Учените започват да експериментират върху дрожди, плодови мушици и други лабораторни животни и установяват, че терапия с резвератрол увеличава продължителността на живота им, подобно на диета с намалени калории. В експерименти с гризачи, резвератролът няма ефект върху продължителността на живота, но пък дава на животните по-голяма физическа издръжливост и намалява затлъстяването им. Веществото допринася за забавянето на развитието на болести свързани със застаряването като рак, Алцхаймер и диабет от втори тип. Голяма част от развитието на тези болести се дължат на забавяне на обновителните процеси клетките в тялото, и особено в енергийните им генератори, митохондриите. Именно в тях действа резвератролът като регулира действието на молекули наречени сиртуини. В ново проучване в научнотоиздание Cell, изследователите показват, че мишената на резерватрола са фосфодиестерази, ензими, които променят активността на малката молекула цАМФ, която действа като сигнал за клетки, които са подложени на стрес, глад, студ, или просто физическа активност. Учените вярват, че новите открития ще помогнат да се направят лекарства, които да имитират ефекта на резвератрола в болести свързани със застаряването.
The health benefits of red wine have been known and remain undisputed for centuries, but it was only in the late 1990s that a chemical in wine, resveratrol, was named as the ingredient which gives wine its beneficial properties. Resveratrol is highly concentrated in the skin of red grapes, and other plant products such as cacao and mulberries. Scientists started experiments with yeast, fruit flies and other model organisms and found that resveratrol increased their lifespan, similarly to a calorie-restricted diet. In experiments with rodents, resveratrol does not have an effect on logevity, but gave the animals higher endurance to physical exercise and decreased obesity. The chemical seems to delay the onset of age-related diseases such as Alzheimer's, cancer and type II diabetes. To a large extent, these disorders are caused by a slowing down of the cellular repair mechanisms with age, especially in mitochondria, parts of the cell responsible for energy generation. It is in these power-stations that resveratrol seems to regulate the action of molecules called sirtuins. In new research published in the science journal Cell, resveratrol directly targets phosphodiesterases, a group of enzymes which regulate the activity of the small signalling molecule cAMP, important in the response to stress, cold, fasting or physical activity. The new findings might help to design new drugs that like resveratrol can target phosphodiesterases and slow down the development of age-related disease.
No comments:
Post a Comment