Sunday, 18 September 2011

Нов естествен консервант/ A new natural preservative


Всеки път когато забравите храна в хладилника за няколко седмици, в нея започва да расте малка империя от микроорганизми. Още от 70те години лантибиотиците се използват като хранителни консерванти (най-известният пример е низин или Е234), които спират растежа на Грам-положителни бактерии като стафилококи и бацили.
Лантибиотиците, подобно на антибиотиците се произвеждат от „добрите” бактерии, т. нар. пробиотици , и се считат за естествени консерванти. За съжаление, много от хранителните отравяния като епидемията от салмонела в Европейския съюз тази година, са причинени от Грам-отрицателни микроорганизми, които не се влияят от нисин. Причината е разликата в защитната обвивка на Грам-положителните и отрицателни бактерии, която лантибиотиците трябва да преминат за да достигнат същинската си мишена – клетъчната мембрана, в която пробиват дупки. Учени от Университета в Минесота, САЩ, са открили нов широкоспектърен лантибиотик, наречен бизин (bisin), произвеждан от бифидобактерии изолирани от чревния тракт на възрастни. Бизин е ефективен срещу Грам-отрицателни бактерии и екипът на Проф. Дан ОСъливан се надява скоро да получи одобрение за използване на новия консервант.

Every time you leave your food in the fridge for a few weeks, it becomes home to millions of microorganisms. Lantibiotics have been used as food preservatives that stop the growth of Gram-positive bacteria since the 1970s, the most common example being nisin, or E234. Similar to antibiotics, lantibiotics are produced by ‘good’ bacteria, the so called probiotics, and are therefore considered natural preservatives. Unfortunately, many food poisoning incidents such as the salmonellosis outbreak in the European Union earlier this year, are caused by Gram-negative microorganisms which are not succeptible to nisin treatment.
The cause is the difference in the protective layer of Gram-positive and gram-negative bacteria which lantibiotics have to cross in order to reach their target proper – the membrane of the bacterial cell which they punch holes in. Researchers at the University of Minnesota have isolated a new broad-range lantibiotic, called bisin. This chemical is made by Bifidobacteria from the gut and is effective in killing Gram-negative bacteria. Prof. Dan O’Sullivan and his team hope to get approval for its use as a food preservative soon and prevent food poisoning incidents.

No comments:

Post a Comment