Sunday, 6 November 2011

Човешки албумин в ориз/ Human albumin from rice


Албуминът е една от основните съставки на кръвния серум и се използва в състава на ваксини, за лечение на чернодробна цироза, кръвозагуба и сериозни изгаряния. В момента основният източник на албумин е дарена кръв, но често количествата са ограничени, а кръвта е неизползваема заради вирусите, на които донорите са носители.
Китайски изследователи в университета Вухан са успяли да сложат гена за човешки албумин в ориз и да накарат растението да го събира в семената си, където може да бъде запазен за дълго, удобно транспортиран и изолиран. Растителният произход на този албумин, означава че няма риск от вирусна зараза, както с кръвните продукти. Това не е първият опит да се произведе човешки албумин в растения, но е най-успешния до сега от гледна точка на количеството пречистен албумин, който може да се отдели от оризовите зърна. Учените се възползват от естествената функция на семената на растенията като склад за протеини, които остават в стабилно състояние, за да имат кълновете достатъчно храна през следващия сезон.

Albumin is one of the main components in blood serum and is used as a component for drugs and vaccines, as well as for treatment of liver cirrhosis, haemorrhagic shock and serious burns. Currently, albumin is sourced from donor blood, which is often in limited quantities or unusable because of viral contamination.
A research group from University of Wuhan, China, have managed to put the human serum albumin gene in rice, and make the plants produce this protein in their seeds, where it can be stored, transported and easily purified. The plant origin of this albumin means that unlike blood products it is virus-free. This is not the first attempt to make human albumin in plants, but so far is the most successful in terms of the amount of purified albumin that can be isolated from the rice grains. The scientists made use of the natural role of seeds to store proteins, which remain stable so they can be used as nutrients by the next season’s seedlings.

No comments:

Post a Comment